TURNIEJ TIE-BREAKÓW! BUŁGARIA – SERBIA 3:2!!!

Trzeci mecz XIV Memoriału Huberta Jerzego Wagnera i trzeci tie-break! Kolejne zwycięstwo odniosła reprezentacja Bułgarii, która jest bardzo blisko najwyższego stopnia podium.

Bułgaria 3:2 Serbia (25:20, 16:25, 25:14, 25:22, 16:14)

Bułgaria: Skrimov, Sokolov, Seganov, Josifov, Penchev N., Ivanov (libero) oraz Ananiev, Lapkov, Gotsev, Manchev

Serbia: Kovacević U., Katić, Stanković, Dokić, Brdjović, Podrascanin, Rosić (libero) oraz Ivović, Lisinac, Jovović,

Drugi dzień XIV Memoriału Huberta Jerzego Wagnera rozpoczął się od meczu zwycięzców wtorkowych pojedynków. Bułgarzy podbudowani triumfem nad Mistrzami Świata rozpoczęli spotkanie od zwycięstwa z reprezentacją Serbii 25:20.

Reprymenda trenera Nikoli Grbicia po pierwszym secie poskutkowała. Jego zawodnicy dominowali w każdym elemencie (Serbowie atakowali ze skutecznością 60%, natomiast Bułgarzy 32%, Plavi lepiej prezentowali się także w przyjęciu zagrywki), co potwierdzał wynik drugiej partii – 25:16.

Trzeci set to – dla odmiany – przewaga reprezentacji Bułgarii od początku do końca partii i wygrana 25:14. 83% skuteczności Junaków w ataku (przy 39% Serbów) oraz bilans w elemencie bloku 6:1, przemawiający na korzyść podopiecznych Konstantinova z pewnością robił statystyczne wrażenie.

Kolejny fragment tego pojedynku potwierdził, że oba zespoły są dopiero w pierwszej fazie okresu przygotowawczego. Sytuacja na boisku przypominała drugi set, w którym Serbowie zagrali lepiej i konsekwentnie dzięki czemu triumfowali 25:22.

Najwięcej emocji dostarczyła kibicom ostateczna rozgrywka, podczas której więcej opanowania wykazali zawodnicy prowadzeni przez Plamena Konstantinova i ostatecznie wygrali 16:14, i cały mecz 3:2.

Na konferencji prasowej po meczu Bułgaria – Serbia powiedzieli:

Viktor Yosifov (kapitan Reprezentacji Bułgarii): Kolejne nasze zwycięstwo w turnieju. Możemy być usatysfakcjonowani tym wynikiem oraz naszą grą. Ten mecz pokazał, że potrafimy utrzymać koncentrację i dobrą dyspozycję. To nas bardzo cieszy.

Dragan Stanković (kapitan Reprezentacji Serbii): Zagraliśmy kolejny dobry mecz, chociaż przegraliśmy. Na pewno było lepiej, niż wczoraj. Gramy ze sobą bardzo krótko, ale ze spotkania na spotkanie zyskujemy pewność siebie i wiemy, że jesteśmy na właściwej drodze do osiągnięcia optymalnej formy. Dziś wygrał lepszy – gratuluję Bułgarom.

Plamen Konstantinov (selekcjoner Reprezentacji Bułgarii): Cieszy mnie drugie zwycięstwo. Dałem pograć młodszym zawodnikom. Uczą się gry na międzynarodowym poziomie, co daje optymizm na przyszłość. Co ważne – uczą się grania i wygrywania. Graliśmy dobrze blokiem, ale nie możemy zapominać o tym, że popełniamy błędy, nad którymi musimy pracować – zwłaszcza przy niewymuszonych błędach, albo odbiciu drugiej piłki w kontratakach. Udało się wygrać dwa trudne pojedynki, co dla naszego morale jest ważne. Gratuluję Serbom, bo zagrali bardzo dobre spotkanie.

Nikola Grbić (Selekcjoner Reprezentacji Serbii): To był typowy mecz „na styku”, może z wyjątkiem drugiego i trzeciego seta. Tie-break pokazał, że to było spotkanie walki. Przegraliśmy dosłownie 2 punktami, a wygrywaliśmy 8:5. Zgadzam się z Draganem, że zagraliśmy lepiej, niż wczoraj. Moją ocenę obniża jednak to, że przegraliśmy.