MISTRZOWSKA OBSADA #WAGNER2023

Wielkie gwiazdy siatkówki na koniec wakacji w TAURON Arenie Kraków!

Wyjątkowa, dwudziesta edycja Memoriału Huberta Jerzego Wagnera elektryzuje kibiców z całej Polski. Już wiemy, że ten najlepszy na świecie towarzyski turniej siatkarski ponownie odbędzie się w Krakowie, w TAURON Arenie. Na sam koniec wakacji – w dniach 18-20 sierpnia – do stolicy Małopolski zawitają najmocniejsze siatkarskie reprezentacje z Europy: Polska, Francja, Włochy i Słowenia!

Tak gwiazdorskiej obsady jubileuszowego Memoriału Wagnera oczekiwał selekcjoner reprezentacji Polski Nikola Grbić, który chciał wyjątkowego sprawdzianu przed tegorocznymi mistrzostwami Europy oraz kwalifikacjami do igrzysk olimpijskich w Paryżu.
– To ma być bardzo trudny test, a ci rywale są nam w stanie pokazać, w których elementach możemy się ewentualnie poprawić, co można jeszcze zrobić lepiej. Poza tym tak mocni przeciwnicy gwarantują wyjątkowe emocje w Krakowie, do którego już teraz zapraszam naszych kibiców –mówi Nikola Grbić.

To już siódma edycja, która rok po roku odbywa się w Krakowie, w sumie to ósmy Memoriał Wagnera rozgrywany w stolicy Małopolski. A jak się właśnie dowiedzieliśmy, na pewno nie ostatni. Pełne informacje na temat jubileuszowego turnieju przedstawiono w
trakcie specjalnej konferencji, która odbyła się w siedzibie Zarządu Infrastruktury Sportowej w Krakowie.

– Bardzo miło było słyszeć te wszystkie komplementy pod adresem Krakowa, naszej hali i atmosfery, która u nas panuje – mówi Krzysztof Kowal, Dyrektor Zarządu Infrastruktury Sportowej w Krakowie. – To będzie siódmy z rzędu Memoriał w Krakowie, a
właśnie podpisaliśmy też list intencyjny w sprawie dwóch kolejnych. Jako Kraków jesteśmy za tym, by ten turniej pozostał u nas jak najdłużej – to wspaniała impreza, w cudownej hali i z fantastycznymi kibicami, nie można marzyć o niczym więcej. Nasze miasto okazuje się być szczęśliwe dla biało-czerwonych, przypomnę tylko zdobywane mistrzostwa świata po Memoriałach Wagnera w 2014 i 2018 roku, po 2022 roku wicemistrzostwo świata. Mam nadzieję, że w 2023 roku również po naszym turnieju kadra wywalczy złoto, tym razem mistrzostw Europy. Oby więcej dyscyplin sportowych zdobywało tyle medali, co polska siatkówka – dodaje.

Udział reprezentacji Włoch, Francji i Słowenii powoduje, że turniej nabiera wyjątkowej rangi. W tej chwili Polska, Włochy i Francja to trzy czołowe zespoły światowego rankingu FIVB, Słoweńcy zajmują w nim dziewiąte miejsce. Trudno zatem wyobrazić sobie mocniej obsadzone zawody tuż przed Euro, które w tym roku rozgrywane będzie w faziegrupowej we Włoszech, w Izraelu, w Macedonii i w Bułgarii, start turnieju zaplanowano na 28 sierpnia, koniec na 16 września.

– Tak naprawdę półfinały mistrzostw Europy można by było spokojnie przenieść do Krakowa – mówi Jacek Sęk, Sekretarz Generalny Polskiego Związku Piłki Siatkowej. – Wiele wskazuje na to, że o ile nie taki sam, to bardzo zbliżony skład drużyn będzie walczył w Euro o medale we Włoszech. Tegoroczny Memoriał będzie miał swoje smaczki, bo wszyscy uczestnicy są naszpikowani gwiazdami, a wielu z tych graczy występuje w PlusLidze. Oni gwarantują najwyższy światowy poziom. Cieszę się, że na tak mocnych przeciwników postawił selekcjoner Nikola Grbić. Będziemy mieli wspaniałe emocje, ale i nasi siatkarze będą musieli włożyć w każde spotkanie ogromny wysiłek. To będzie doskonałe przygotowanie do mistrzostw Europy i turnieju kwalifikacyjnego do igrzysk olimpijskich w Paryżu – dodaje.

W tej chwili można już kupować bilety na XX Memoriał Wagnera, ceny wejściówekzaczynają się od 39 złotych (link do sprzedaży: http://bit.ly/3jNLWwz ).

– Jubileuszowy, dwudziesty Memoriał Huberta Jerzego Wagnera odbędzie się w Krakowie, a wezmą w nim udział drużyny ze światowego topu – mówi Cezary Mróz, prezes Fundacji Huberta Jerzego Wagnera. – Kibice w TAURON Arenie będą mogli śledzić
na żywo starcia reprezentacji Polski z Włochami, Francuzami i Słoweńcami. Czyli zagrają mistrzowie olimpijscy, mistrzowie i wicemistrzowie świata oraz wicemistrzowie Europy.

Liczymy, że na wspaniałe widowiska, serdecznie zapraszamy do Krakowa w dniach 18-20 sierpnia. Już uruchomiliśmy sprzedaż biletów, dystrybuuje je nasz partner – firma Eventim. Pragnę także gorąco podziękować władzom miasta Krakowa, panu Prezydentowi Jackowi Majchrowskiemu i Panu Dyrektorowi Krzysztofowi Kowalowi, współpraca z takimi zawodowcami to dla nas zaszczyt i cieszymy się, że możemy tworzyć razem najlepszy na świecie towarzyski turniej siatkarski – dodaje prezes.