Kraków siatkówką stoi! [VIDEO]

Tegoroczny sezon reprezentacyjny w siatkarskim świecie, zdominują wydarzenia w Krakowie. Władze miasta oraz Polskiego Związku Piłki Siatkowej i Fundacji Huberta Jerzego Wagnera poinformowały o trzech dużych imprezach, które zagoszczą w stolicy Małopolski.

Oprócz XVI Memoriału Huberta Jerzego Wagnera z udziałem reprezentacji: Polski, Francji, Kanady i Rosji (24-26 sierpnia), będą to: Siatkarska Liga Narodów i finałowy turniej Mistrzostw Polski w siatkówce plażowej.

Jeszcze przed rozpoczęciem konferencji, prezes Fundacji Huberta Jerzego Wagnera, Jerzy Mróz, obdarował dziennikarki tulipanami z okazji Dnia Kobiet.

– Dziękuję za znakomitą współpracę PZPS oraz władzom Krakowa – powiedział podczas konferencji prasowej prezes Fundacji Huberta Jerzego Wagnera Jerzy Mróz– To turniej towarzyski, ale z drugiej strony – turniej o puchar ufundowany przez Prezydenta RP. Nasz turniej, to nie tylko siatkówka, ale wiele niespodzianek w całym Krakowie. Najlepsi kibice świata zasługują na takie show – dodał pomysłodawca i główny organizator turnieju.

Z kolei dyrektor Zarządu Infrastruktury Sportowej w Krakowie Krzysztof Kowal, zauważył po konferencji, że Memoriał na dobre zadomowił się w stolicy Małopolski. – Strasznie się cieszę, że Memoriał Huberta Jerzego Wagnera już czwarty raz będzie rozgrywany w Krakowie. Tak, jak prezes Mróz powiedział – powoli staje się to krakowska impreza. Kraków to chyba najpiękniejsze miasto w Polsce, a Memoriał Wagnera wrósł już w pejzaż polskiej siatkówki – dodał Krzysztof Kowal.

Po zakończeniu spotkania z mediami, Jacek Kasprzyk – prezes Polskiego Związku Piłki Siatkowej, podkreślał, że w Krakowie każdy kibic siatkarski znajdzie coś dla siebie. Każdej z wymienionych imprez będą bowiem towarzyszyły ogromne emocje. Sezon reprezentacyjny zapowiada się bardzo ciekawie. – Tam (w Lidze Narodów – przyp.red.) będzie taka ostra walka, selekcja i przyjrzenie się, co który z zawodników potrafi. Natomiast turniej Wagnera, to już będzie „doszlifowywanie” tego, co zawodnicy wypracowali na obozach w tym sezonie.

Pytany przed konferencją prasową o Memoriał Wagnera selekcjoner reprezentacji Polski Vital Heynen przyznał, że darzy olbrzymim sentymentem ten turniej. To podczas Memoriału przecież, pierwszy raz doświadczył wyjątkowych wrażeń, jakich dostarcza doping polskich kibiców.

– Doskonale pamiętam Memoriał w Zielonej Górze. Bardzo mi się podobał, pamiętam szczególnie mecz z Polską i kłótnię z Andreą Anastasim. To był dla mnie ważny turniej, ponieważ chwilę później wystąpiłem z moim zespołem na Igrzyskach Olimpijskich, więc tym bardziej miło wspominam swój pierwszy kontakt z Waszą reprezentacyjną siatkówką. Zupełnie inne wspomnienia towarzyszą kolejnej edycji w Płocku. Dostaliśmy wtedy lanie od Polski i Rosji- to też znakomicie pamiętam, ale już nie z taką sympatią – wspominał jeszcze przed ostatnią wizytą w Polsce trener Heynen.