J.MRÓZ PRZED XIII MEMORIAŁEM

Prezes Fundacji Huberta Jerzego Wagnera, pomysłodawca i organizator Memoriału – Jerzy Mróz ostatnie chwile przed pierwszym gwizdkiem poświęca wytężonej pracy, aby turniej – jak co roku – stał na najwyższym poziomie. Jak mówi – będzie ciekawie, ale najważniejsze, aby polska reprezentacja jak najlepiej przygotowała się do Pucharu Świata w Japonii.

– Obsada XIII Memoriału jest bardzo mocna. Kto będzie triumfował?

– Trafiliśmy z obsadą wyjątkowo dobrze. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o Francję, która wygrała Ligę Światową. W Rio de Janeiro pokazali swoją moc, zobaczymy, jak będzie w Toruniu. Jeśli chodzi o typowanie zwycięzcy, to myślę, że powinna wygrać Polska. Ale tak naprawdę, nie interesuje mnie, który zespół będzie na którym miejscu. Najważniejsze, żeby nasi – dzięki Memoriałowi – wyszlifowali formę na tyle, aby wygrać Puchar Świata i zakwalifikować się do Igrzysk Olimpijskich.

– Arena Toruń już czeka na kibiców i siatkarzy. Tradycyjnie – Memoriał będzie nie tylko okazją do oglądania wspaniałych widowisk sportowych…

– Hala jest znakomicie przygotowana: będzie w niej po raz drugi w Polsce prezentowane Muzeum Siatkarskie prowadzone przez Grzegorza Szewczyka. To pasjonat, ma niesamowitą wiedzę i kibice będą mogli zobaczyć niepowtarzalne eksponaty: i Puchary Mistrzów Świata, i medale, i wiele zdjęć. Będą koszulki najbardziej znanych zawodników z całego świata. Warto przyjść i zobaczyć! Do tego będzie konkurs ze wspaniałymi nagrodami. Będzie też miasteczko kibica przed halą z telebimem. Wiadomo, że wszystkie bilety są wyprzedane i nie ma wolnych miejsc – stąd ten pomysł. Będzie z nami w Arenie Toruń również Grzegorz Wagner, prezentujący swoją książkę „Kat” – o swoim ojcu i rodzinie. Czytałem już tę książkę – jest wciągająca i interesująco napisana. Przy Muzeum Siatkarskim będzie stoisko, gdzie będzie można taką książkę kupić.

– Czy wiadomo gdzie odbędzie się XIV Memoriał Huberta Jerzego Wagnera?

– Przyjeżdżają do nas szefowie hal z różnych miast, które chciałyby Memoriał gościć u siebie. Nie będę zdradzał jakich, bo przecież nie wiadomo jeszcze jaką lokalizację wybierzemy, aby zorganizować XIV Memoriał Huberta Jerzego Wagnera. Zainteresowanie jest w każdym razie duże. Rozmawiałem też z Rosjanami przed meczem Polska – Rosja i zapowiedzieli, że przed Igrzyskami Olimpijskimi – jeżeli się zakwalifikują – będą chcieli przyjechać, bo te turnieje są warte, aby w nich zagrać.

* Muzeum Siatkarskie oraz stoisko z książką „Kat” będą zlokalizowane w hallu głównym Areny Toruń.