Drużyny XVIII Memoriału Huberta Wagnera – Tunezja

Tunezja – rekordzista mistrzostw Afryki, najlepsza siatkarska drużyna w historii kontynentu – będzie jednym z uczestników XVIII Memoriału Huberta Jerzego Wagnera. Impreza odbędzie się w dniach 9-11 lipca w Krakowie.

Tunezyjczycy, prowadzeni przez włoskiego trenera Antonio Giacobbe, przygotowują się do igrzysk olimpijskich w Tokio. Kilka dni temu mistrzowie Afryki rozegrali dwa mecze towarzyskie z pierwszą reprezentacją Włoch, przegrywając oba po 0:3. Wprawdzie w sporcie nie powinno mówić się o braku szans, ale Tunezyjczyków czeka w Tokio bardzo trudne zadanie, by wyjść z grupy. Zawodnicy Giacobbe zmierzą się ze Stanami Zjednoczonymi, Brazylią, Rosja, Argentyną i Francją. Wyjście z grupy i awans do ćwierćfinału byłoby olbrzymią sensacją.

Wśród reprezentantów Tunezji jest szczególnie jeden dobrze znany w Polsce, bo występujący w plusligowej Stali Nysa Wassim Ben Tara. To jeden z nielicznych przypadków graczy, którzy występują na co dzień w zagranicznych ligach, bo większość graczy z kadry Giacobbo gra w klubach tunezyjskich, przede wszystkim w CS Sfaxien, ES Tunis i ES Sahel. Zespół jest aktualnym mistrzem Afryki, regularnie też występuje w najważniejszych światowych imprezach. Te starty nie przynoszą jednak Tunezyjczykom sukcesów, bo w trzech ostatnich finałach mistrzostw świata nie wyszli z grupy, a podczas sześciu startów w igrzyskach olimpijskich wygrali zaledwie jeden mecz. Równie słabo idzie im w Pucharze Świata, bo w 2015 roku przegrali wszystkie mecze, a cztery lata później wygrali tylko jeden.

Tunezja to kraj bliski sercu Huberta Jerzego Wagnera, który na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych pracował w tym kraju prowadząc reprezentację Tunezji.

Program XVIII Memoriału Huberta Jerzego Wagnera:

Piątek 9.07.2021

godz. 15.00* Tunezja – Egipt

godz. 18.00 Polska – Norwegia

Sobota 10.07.2021

godz. 15.00 Norwegia – Egipt

godz. 18.00 Polska – Tunezja

Niedziela 11.07.2021

godz. 13.00 Tunezja – Norwegia

godz. 16.00 Polska – Egipt

* godziny początku meczu mogą jeszcze ulec zmianie ze względu na transmisję telewizyjną

Dystrybucją biletów zajmuje się firma Eventim, a wszystkie niezbędne informacje można znaleźć na stronie wydarzenia: https://www.eventim.pl/artist/memorial-wagnera/