Błyskawiczne zwycięstwo biało-czerwonych z Azerbejdżanem

Drugi dzień XVIII Memoriału Huberta Jerzego Wagnera i drugie zwycięstwo biało-czerwonych. Reprezentacja Polski pod wodzą Vitala Heynena pokonała zespół z Azerbejdżanu 3:0.

Siatkarze z Azerbejdżanu to drużyna, która w ostatniej chwili dołączyła do obsady XVIII Memoriału Huberta Jerzego Wagnera. Pierwotnie rywalami biało-czerwonych miał być zespół z Tunezji.  Pierwszego dnia turnieju Azerowie ulegli rywalom z Egiptu 0:3. Również w konfrontacji z podopiecznymi Vitala Heynena podopieczni trenera Samadova nie mieli szans.

Spotkanie rozpoczęliśmy następującym składem, z Grzegorzem Łomaczem na rozegraniu, Łukaszem Kaczmarkiem w ataku, Tomaszem Fornalem i Kamilem Semeniukiem na przyjęciu środkowymi Mateuszem Bieńkiem i Norbertem Huberem oraz Pawłem Zatorskim (libero).  Już odsłona premierowa potwierdziła dominację biało-czerwonych. W jednym z pierwszych ustawień Polacy zanotowali serię punktową, prowadząc 8:3. Ten dystans się tylko zwiększał (16:9, 21:12, 21:15). W kolejnych fragmentach meczu przewaga Polaków była jeszcze większa, co potwierdzają wyniki setów wygranych kolejno do 12 i 10.

Podopieczni Vitala Heynena dominowali we wszystkich elementach siatkarskiego rzemiosła. Najwięcej punktów na konto Polaków zapisali Łukasz Kaczmarek i Kamil Semeniuk, jednak równie dobre noty zebrali Tomasz Fornal i Norbert Huber (po 11 oczek). Przy blisko 70% efektywności Polaków na siatce i 11 punktowych blokach siatkarze z Azerbejdżanu nie mieli sportowych argumentów pozwalających nawiązać walkę ze znakomicie dysponowanymi Polakami.

Dawno nie mieliśmy przyjemności grać przed polską publicznością, dlatego bardzo się cieszę, że kibice dopisali i pojawili się w TAURON Arenie w Krakowie i chcieli spędzić z nami czas, bo to niesamowite poczuć na nowo tę normalność, za którą tęsknimy. Tokio jest coraz bliżej, ale na razie cieszymy się, że jesteśmy tutaj w Krakowie, na Memoriale Huberta Jerzego Wagnera – mówił po spotkaniu przyjmujący reprezentacji Polski, Kamil Semeniuk.

Jak podkreślali siatkarze reprezentacji Azerbejdżanu konfrontacja z takim zespołem jak reprezentacja Polski jest dla nich ważnym doświadczeniem. – Cieszymy się, że mieliśmy okazję zagrać przeciwko dwukrotnym mistrzom świata. Spotkanie z tak doświadczonym zespołem to dla nas cenna lekcja. O tym, że Polska ma najlepszych kibiców mówi cały siatkarski świat, atmosfera w Krakowie jest niesamowita i bardzo nam miło, że możemy być częścią takiego wydarzenia – dodał najlepiej punktujący azerskiej drużyny Aghazada Agil.

Polska – Azerbejdżan 3:0

(25:15, 25:12, 25:10)

Składy zespołów:

Polska: Kaczmarek (12), Łomacz (1), Semeniuk (12), Bieniek (10), Fornal (11),  Huber (11), Zatorski (libero)

Azerbejdżan: Bayramov, Hasanli (3), Suleymanov (6), Aghazada (7), Alishanov (3), Aghabayov, Allahverdiyev (libero) oraz Gurbanov, Imamguliyev, Verdizada i Aliyev (libero)