?? Spełniamy marzenie kibiców – przedstawiamy kolejnego uczestnika #Wagner2018!

Złote medale w Lidze Światowej, Mistrzostwo Europy w 2015 roku i IV miejsce w Mistrzostwach Świata rok wcześniej – to tylko niektóre osiągnięcia w ostatnim czasie kolejnego uczestnika 16. Memoriału Huberta Jerzego Wagnera.

Udział w turnieju potwierdziła reprezentacja Francji! Co ciekawe – o zaproszenie Team Yavbou w wielu mailach apelowali do nas polscy kibice.
Dla Trójkolorowych będzie to trzeci występ w Memoriale. Podopieczni trenera Laurenta Tillie rywalizowali w 2015 roku w Toruniu (III miejsce) i pół roku temu w Krakowie (II miejsce). Kibice liczą, że w składzie Les Bleus zobaczymy uznawanego za jednego z najlepszych i jednocześnie najbardziej ekscentrycznych siatkarzy na świecie – Earvina N’Gapetha.

W ostatniej edycji, sztab szkoleniowy nie zdecydował się na jego występ z powodu urazu. Wielu ekspertów właśnie w słabszej dyspozycji N’Gapetha dopatrywało się przyczyn szybkiego odpadnięcia z mistrzostw Europy Lotto Eurovolley Poland. Francuzi tuż po wyjściu z grupy, sensacyjnie przegrali 1:3 z reprezentacją Czech w barażu o ćwierćfinał. Nie jest tajemnicą, że Team Yavbou chciałby jak najlepiej przygotować się do Mistrzostw Świata w Bułgarii i we Włoszech – stąd zapewne – decyzja o wystąpieniu w 16. Memoriale.

Przypomnijmy – w turniejowej grupie Francuzi zagrają z: Brazylią, Chinami, Kanadą, Egiptem oraz Holandią.

Obecność Francuzów w 16. Memoriale Huberta Jerzego Wagnera, to dowód na to, że impreza cały czas cieszy się dużym prestiżem wśród reprezentacji na całym świecie. Z drugiej strony – to również gwarancja najwyższego poziomu sportowego turnieju, który odbędzie się w dniach 24-26 sierpnia tego roku. Wszak Trójkolorowi dołączyli do Polaków i Rosjan, a to jeszcze nie wszystko, ponieważ czwarty uczestnik także będzie zespołem ze ścisłej światowej czołówki. – zaznacza Jerzy Mróz, pomysłodawca i organizator Memoriału Huberta Jerzego Wagnera.

Francuzi zawsze zarażają znakomitym humorem. Fot. MPAimages