– To największy i najbardziej prestiżowy towarzyski turniej siatkarski na świecie.

– Od pierwszej edycji zawsze objęty jest Honorowym Patronatem Prezydenta RP, który funduje puchar dla zwycięzcy.

– Przez pierwsze sześć lat Memoriał rozgrywany był w olsztyńskiej hali Urania. Później gościł w: łódzkiej Atlas Arenie, bydgoskiej Łuczniczce, katowickim Spodku, hali MOSiR w Zielonej Górze, płockiej Orlen Arenie, krakowskiej TAURON Arenie oraz w Arenie Toruń.

– Przez czternaście edycji Memoriału, grali w nim najlepsi siatkarze dwóch ostatnich dekad – m.in.: Facundo Conte (ARGENTYNA), Gilberto Godoy Filho „Giba”, Murillo Endres, Leandro Vissotto (BRAZYLIA), Matej Kazijski, Teodor Salparov (BUŁGARIA), Earvin N’Gapeth (FRANCJA), Rafael Pasqual, Enrique de la Fuente (HISZPANIA), Marko Klok, Reinder Nummerdor, Richard Schuil, Wytze Kooijstra (HOLANDIA), Saeid Marouf (IRAN), Reidel Romero Poey (KUBA), Georg Grozer, Jochen Schoeps (NIEMCY), Maxim Michailov, Aleksiej Kazakov, Dmitrij Muserski, Vadim Khamucki (ROSJA), Lukas Divis (SŁOWACJA), Ivan Miljković, Andrija Gerić, Nikola Grbić (SERBIA), Valerio Vermiglio, Samuele Papi, Michał Łasko (WŁOCHY).

– Dotychczasowych uczestników Memoriału prowadzili najwybitniejsi trenerzy świata. M.in.: Javier Weber (ARGENTYNA), Bernardo Rezende (BRAZYLIA), Radostin Stoiczev (BUŁGARIA), Laurent Tillie (FRANCJA), Julio Velasco (HISZPANIA i IRAN), Raul Lozano (HISZPANIA i POLSKA), Arie Cornelis „Harry” Brokking (HOLANDIA i WIELKA BRYTANIA), Daniel Castellani (POLSKA), Vladimir Alekno, Andriey Voronkov (ROSJA), czy Andrea Anastasi (WŁOCHY i POLSKA).

MEDALIŚCI

Rok Gospodarz Złoto Srebro Brąz
2003 Olsztyn Holandia POLSKA Hiszpania
2004 Olsztyn, Iława Rosja POLSKA Holandia
2005 Olsztyn, Iława Holandia POLSKA Chiny
2006 Olsztyn, Iława, Ostróda POLSKA Kuba Portugalia
2007 Olsztyn, Elbląg i Iława Niemcy Holandia POLSKA
2008 Olsztyn POLSKA Estonia Czarnogóra
2009 Łódź POLSKA Włochy Serbia
2010 Bydgoszcz Brazylia Bułgaria POLSKA
2011 Katowice Włochy Rosja Czechy
2012 Zielona Góra POLSKA Niemcy Argentyna
2013 Płock POLSKA Rosja Holandia
2014 Kraków Rosja POLSKA Bułgaria
2015 Toruń POLSKA Japonia Francja
2016 Kraków Bułgaria Serbia POLSKA

LICZBY

– I Memoriał Huberta Jerzego Wagnera został rozegrany w dniach 22-24 sierpnia 2003 roku (dokładnie 527 dni po śmierci szkoleniowca)

4 500 000 – rekord oglądalności memoriałowego pojedynku wśród telewidzów. Tyle osób śledziło ostatni mecz IX Memoriału w Katowicach pomiędzy reprezentacjami Polski i Rosji.

240 000 kibiców obejrzało do tej pory mecze Memoriału Huberta Jerzego Wagnera z trybun, co daje średnią ponad 17 000 na każdy turniej.

15 000 – to rekordowa frekwencja na trybunach podczas Memoriału. Tylu kibiców oglądało ostatnie dwa dni XII edycji turnieju w krakowskiej TAURON Arenie.

200 – rekordowa liczba wniosków akredytacyjnych od dziennikarzy (Zielona Góra, 2012 r.). Co roku ich liczba znacznie przekracza setkę.

74 – tyle punktów zostało zdobytych w najdłuższym secie, jaki oglądali kibice podczas Memoriału. W 2011 roku, w katowickim Spodku, Czesi przegrali drugą partię z Włochami 36:38 (w całym meczu 1:3).

23:30 – o tej godzinie zakończył się najdłużej trwający pojedynek w historii Memoriału. W ostatnim meczu XII edycji Polska pokonała Rosję 3:2.

27 – reprezentacje tylu krajów brały do tej pory udział w Memoriale Huberta Jerzego Wagnera.

11 – w tylu miastach do tej pory gościł Memoriał. Oprócz Olsztyna, Łodzi, Bydgoszczy, Katowic, Zielonej Góry, Płocka, Krakowa i Torunia, mecze rozgrywane były też gościnnie w: Iławie (2004, 2006 r.), Ostródzie (2006, 2007 r.) i Elblągu (2007 r.).

6 razy Memoriał Huberta Jerzego Wagnera wygrywała reprezentacja Polski (2006, 2008, 2009, 2012, 2013, 2015)

sponsorzy